Academisch Ziekenhuis Paramaribo
Cardiologie
Artikelindex
Cardiologie
Page 2
Page 3
Page 4
Alle pagina's

Geschiedenis van de Cardio-Chirurgie

In de eerste helft van de tachtiger jaren werden er op 90 patiënten voor het eerste succesvolle hart operaties uitgevoerd in het Academisch Ziekenhuis. Deze oefeningen werden later vanwege technische en financiële redenen stopgezet.
Onderwijl werden Surinaamse patiënten voor hun behandelingen naar het buitenland gestuurd via het “RLA Regeling”.
Deze regeling was vrij duur, en daarnaast ook tijd- en geldrovend.

Bij verbetering van de algehele conditie van het AZP in 1998, werden hart-chirurgische praktijken weer in Suriname geïntroduceerd. Verschillende hartmissies vanuit Nederland en Duitsland bezochte het ziekenhuis op reguliere basis voor het uitoefenen van zonodige chirurgische en catherisatie interventies.

De meeste van de hartpatiënten werden in het Academisch Ziekenhuis behandeld, vanwege de 1x24 uur werkende SEH.

Vanaf 2004 was Suriname in staat onder leiding van de cardiologen Drs. G. Oelhers (Hfd. Cardiologie) en Drs. K. Pickering semi-permanente hart chirurgische ingrepen uit te voeren.Met onze geavanceerde apparatuur en moderne faciliteiten op de Intensive Care en de afdeling Cardiologie die belast is met dit project, is het heden ten dage mogelijk om ongeveer 12 hartchirurgiesche ingrepen alsook angiografische en geneeskundige onderzoeken uit te voeren.

Vanaf oktober 2006 is de cardiologische dienstverlening op een veel hoger nivo komen te staan, vanwege de komst van Drs. P. Voigt. Hij zal in het AZP functioneren als dienstdoende thorax-chirurg. Meer hierover kunt u verder lezen in de newsroom.

Verantwoordelijke Organisaties


Het Ministerie van Volksgezondheid werkt als overkoepelend orgaan en heeft als belangrijke rol het coördineren van alle activiteiten van de betrokken partijen. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is verantwoordelijk voor het medisch nivo. Het huidige personeel is optimaal voorbereid en goed geschoold voor de hart-chirurgie.

Topklinische zorg in het AZP en hart-chirurgie

Het bieden van topklinische zorg heeft betrekking op specifieke medische nivo’s, die alleen mogelijk zijn in een goed uitgerust ziekenhuis als het AZP en die 1x24 uur kunnen functioneren. Deze duurzame en moderne apparatuur is van essentieel belang voor deze vorm van klinische zorg; specifieke expertise is natuurlijk onmisbaar. Deze vorm van duurzame bevoorrading maakt deel uit van het totale dienstenpakket van ons ziekenhuis waardoor er een continue cardiologische zorg kan worden verleend. De cardio-chirurgie maakt deel uit van de topklinische zorg van het AZP.Participerende afdelingen

De volgende afdelingen van het AZP werken nauw samen met de afdeling Cardiologie:

 • De vierde verdieping van het beddenhuis: op deze verdieping worden bedden gereserveerd voor het toelating en verzorging van cardiologische patiënten na de uitvoering van diagnostische hartcatherisaties. Hier worden ook angioplastische (PTCA) – patiënten behandeld die voor één dag worden geobserveerd en de volgende dag worden ontslagen.
 • De afdeling Cardiologie. Deze afdeling heeft een centrale rol in de uitvoering van de hierna volgende taken:
 • het uitvoeren van voorbereidende diagnostische procedures
 • analyseren van data
 • selecteren van patiënten die in aanmerking komen voor hart-operaties, zowel in Suriname als in het buitenland
 • de patiënten op hun aanstaande chirurgische behandelingen voor te bereiden en diens familie psychologisch ook bij te staan
 • het voorbereiden van assisterend personeel en hun specifieke taken
 • het coördineren van chirurgische processen
 • het nauwkeurig registreren van de verleende verdiensten en uitkomsten


Patiënten die poliklinisch worden behandeld, worden voorbereid voor opname en geselecteerd voor hart-chirurgie en cardiologische ingrepen. Voor meer informatie omtrent de huishoudregels m.b.t. de opname procedures kunt u meer lezen bij de Opname administratie of Meldpunt. De afdelingen Vrouwen en de Operatie Kamer (OK) werden in 1989 gerenoveerde en opnieuw ingericht met de modernere basis chirurgische apparatuur en in 2004 uitgebreid met apparatuur geschikt voor de hart chirurgie. Het verplegend personeel en de anesthesisten zijn altijd goed voorbereid en vervullen een verantwoordelijke functie op de desbetreffende afdelingen.

Naast de afdelingen die nauw samenwerken met de Cardiologie zijn er ook andere afdelingen in het ziekenhuis die een ondersteunende rol vervullen om een professionele dienstverlening aan hart-patiënten te bezorgen. Deze afdelingen zijn alsvolgt:

 • De afdeling Intensive Care en Spoed Eisende Hulp (SEH)Deze draaien 1x24 uur en zijn volgens internationale standaarden goed uitgerust
 • Afdeling Medium Caredraait 1x24 uur en is volgens internationale standaarden goed uitgerust
 • Afdeling Fysiotherapie
 • Röntgenafdeling
 • Klinisch Laboratorium
 • Apotheek
 • Technische afdeling
 • Garage (ambulante dienst)
 • Wasserij
 • Afdeling Dialyse
 • Afdeling Inkoop
 • Los van het AZP staat de Stichting Nationale Bloedbank die het lab van bloed en -bloedproducten voorziet
 • CT Scan biedt als aparte afdeling ook haar diensten aan de afdeling Cardiologie, voor het geval de patiënt tekens van neurologische complicaties vertoont na de operatie
 • Harson’s Medical Services voor het leveren van medisch apparatuur en de nodigeProcedures bij Hart-Chirurgie


Bij het coördineren van de hart-chirurgie en de interventie van het cardiologisch proces spelen onze Surinaamse cardiologen een leidinggevende rol.Buitenlandse patiënten worden twee dagen vóór hun chirurgische ingreep opgenomen op de cardio-chirurgische afdeling en daar op hun ingreep voorbereid.

Na hun operatie worden zij in het Intensive Care geobserveerd, opgenomen in het beddenhuis en begeleid door een fysiotherapeut. Afhankelijk van de fysieke toestand van de patiënt wordt die verhuisd naar de afdeling Medium Care op de eerste of tweede dag na de operatie, waar zij ook daar worden geobserveerd en opgenomen, en afhankelijk van hun fysieke toetstand, voor de tweede maal verhuisd naar de cardio-chirurgische afdeling op de tweede of derde dag na de operatie, waar dan het verplegen en revalidatie proces wordt vervolgd.

Het totale proces van pre- tot post-chirurgische ingrepen is gecoordineerd door onze cardiologen Drs. G. Oehlers
(Hoofd afd. Cardiologie) en Drs. K. Pickering.Als de fysieke conditie van de patiënt stabiel is worden zij uit het ziekenhuis ontslagen en wordt de nodige begeleiding vanuit de polikliniek van de cardiologie vervolgd. De totale duur van verblijf in het hospitaal zonder complicaties zijn 14 dagen:

 • 2 dagen voor de operatie
 • 12 dagen na de operatie


Kostenraming voor buitenlandse patiënten (non-residentials)

Regels van betalingU dient reeds in Suriname te vertoeven voordat u wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Voor informatie omtrent opname voor buitenlandse patiënten kunt u meer informatie inwinnen op de afdeling Opname administratie of meldpunt. Restituties worden verrekend bij ontslag uit het ziekenhuis. Voor meer informatie omtrent verrekening kunt u contact opnemen met de afdelingen Patiënten administratie en de afdelingen Debiteuren/Incasso.

Belangrijke informatie

De afdeling Cardiologie is verantwoordelijk voor het regelen van medische afspraken en procedures, terwijl de afdeling Public Relations andere zaken zoals uw huisvesting, b.v tickets, accomodatie en transport, etc. kunnen regelen.

De afdeling PR kan optreden als gids tijdens uw verblijf en is bereikbaar op het telefoonnummer 442222 tst. 550 tussen (07:00 – 15:00u).
Per e-mail is dat op:
Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijkenTickets en herbevestigen

Wij kunnen uw reisdocumenten regelen via onze nationale luchtvaartmaatschappij de SLM. Eenmaal in de Suriname zijn bezoekers verplicht hun retour ticket in hun bezit te hebben. Uw retourvlucht moet herbevestigd worden in geval u langer dan de aangewezen 14 dagen zult verblijven.
Confirmatie nummers SLM: tel: 432700KLM Royal Dutch Airlines / tel: 411811BWIA / tel: 520035

Accomodaties (Hotels en appartementen)

Hoteltarieven variëren tussen $40 - $100, = per dag (met of zonder ontbijt)Appartementen tarieven variëren tussen $40 - $60 per dag

Transport

Onze ziekenhuis taxi service of ander betrouwbare vervoersdiensten, kunnen uw vervoer van en naar de luchthaven, naar het hotel, het ziekenhuis, etc. regelen.

Toeristische trips voor familie en vrienden via onze touroperators in ons prachtig land is een must!!!Wij kunnen u hieromtrent graag van dienst zijn.

Note:
Gezondheid en Persoonlijke hygiene


 • Malaria prophylaxis: het risico malaria op te lopen is erg hoog bij het bezoeken van het binnenland. Het risico is erg laag in de binnenstad en omliggende districten langs de kustlijn. Voor meer informatie maak contact met het BOG
 • Ook in Suriname geldt het concept “Veilig vrijen”
 • Naast de normale werktijden biedt een groep van doctoren hun diensten aan onder de naam H.A.P./ Huisarsten Praktijken in het Academisch Ziekenhuis.
  Tel: 442222 tst. 238 en zijn open van maandag t/m vrijdag van 18:00u – 22:00u