Diëtetiek
Artikelindex
Diëtetiek
Page 2
Alle pagina's

Wat is diëtetiek

Diëtetiek betekent dieetleer, ofwel de leer van diëten. Een dieet is een voeding die om medische redenen aan bepaalde eisen moet voldoen. Daarnaast wordt een dieet afgestemd op de persoonlijke en medische situatie van een individu.
De afdeling Diëtetiek van het AZP bestaat uit 3 diëtisten: Tiffany Pawirowijono- Soepar, Else Smelt en Geertrui van der Held-Horinga. Sindskort wordt de afdeling ondersteund door Merredith Naarden, functie-assistente.

Diëtisten zijn medisch bevoegd en deskundig op het gebied van voedings- en dieetadvisering en dus dé specialisten op het gebied van voeding en diëten in relatie tot ziekte en gezondheid. Niet iedereen mag zich diëtist noemen. De titel “diëtist” is wettelijk beschermd en om de naam diëtist te mogen gebruiken, moet eerst de vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond worden. Deze opleiding kan helaas niet in Suriname gedaan worden.

 

Wat doet de Afdeling Diëtetiek?

Vanwege de deskundigheid zijn de diëtisten breed inzetbaar, bijvoorbeeld bij individuele dieetbehandeling en begeleiding, maar ook bij het geven van (groeps)voorlichting. In het AZP werken de diëtisten zowel klinisch (in het beddenhuis) als poliklinisch. Daarnaast geven de diëtisten ook voedingsleer en dieetleer lessen op de interne opleiding en verzorgen ze ook bijscholingen aan bijvoorbeeld het keukenpersoneel en de voedingsassistenten. Het begeleiden van stagi

aires van de opleiding Voeding en Diëtetiek uit zowel Nederland als Belgie behoort ook tot een van de werkzaamheden van de diëtisten.

Klinisch en poliklinisch verricht de diëtist de volgende werkzaamheden:

  • Het opstellen van een dieetbehandelplan, waarbij er rekening wordt gehouden met de wensen, de persoonlijke en de medische situatie van de patiënt;
  • Het berekenen middels een voedings-berekeningsprogramma of de voeding voldoende voedingsstoffen bevat;
  • Het samenstellen/aanpassen van een dieet;
  • Het geven van praktische adviezen voor bijzondere gelegenheden, zoals etentjes, feesten en vakantie.