Praktische informatie

Intensive Care Academisch Ziekenhuis

 

Infectierisico minimaliseren
In het ziekenhuis komen ziekenhuisbacteriën voor. Mensen met een verminderde weerstand kunnen daarvan (ernstig) ziek worden. Om de kans op overdracht te minimaliseren dient u uw handen bij binnenkomst en vóór vertrek te desinfecteren met alcohol. Bij elke in-/uitgang is daarvoor alcohol beschikbaar. Bloemen en planten zijn niet toegestaan op de afdeling in verband met infectierisico.
Bij ernstige infecties worden bijzondere maatregelen getroffen, zoals isolatieverpleging.

 

Gesprek met de arts
De intensivist, de arts die gespecialiseerd is in de intensive care geneeskunde, is de hoofdbehandelaar. Bij de behandeling van de patiënt zijn soms meerdere specialisten betrokken. Aanspreekpunt voor de patiënt en diens familie is de intensivist of de zaalarts.
Bij opname is er een uitgebreid gesprek met de zaalarts of intensivist. Hierna zullen de familiegesprekken 2-3 keer per week plaatsvinden met de aangewezen contactpersonen.

 

Contactpersoon en informatie
Wij vragen om 2 personen binnen de familie aan te wijzen als contactpersoon. Aan hen wordt informatie verstrekt omtrent het ziektebeeld en de conditie van de patiënt. Die informatie dient de contactpersoon aan de overige familieleden of naasten door te geven. Telefoonnummers worden genoteerd en in bijzondere gevallen zal telefonisch contact worden opgenomen.

Om redenen van privacy kan telefonische informatie helaas niet verstrekt worden.

 

Bezoekregels

De bezoektijden zijn langer dan op de ‘gewone’ verpleegafdelingen:

Ochtend 10.30u-12.00u

Middag 16.30u-18.00u

 • Er mogen niet meer dan 2 bezoekers tegelijkertijd bij de patiënt aanwezig zijn.

 • Wisselen van bezoek is toegestaan. We vragen u dit te beperken omdat dit onrustig is en vermoeiend kan zijn voor de patiënten.

 • Bezoek van kinderen, jonger dan 12 jaar, is toegestaan.

 • Het is niet toegestaan de patiënt met religieuze middelen zoals oliën of andere smeersels te besprenkelen. Polsbandjes en buikbandjes zijn om veiligheidsredenen voor de patiënt ook niet toegestaan tijdens de opname op de IC.

 • Het is tevens niet toegestaan om foto’s van de patiënt te maken. Dit in verband met de privacy van de patient.

 

Benodigdheden voor de verzorging

De patiënt heeft tijdens opname de volgende artikelen nodig:

 • Toiletartikelen: babypoeder, dettol, douchegel/zeep, uierzalf, tandenborstel, tandpasta

 • Pampers

 • Kleding: slaapjurken (dames) en T-shirts/hemden (heren)

 • Baddoeken en washandjes

 

Aanschaf van medicatie en/of (gebruiks-/verbruiks)middelen
Een enkele keer komt het voor dat de patiënt medicatie of middelen behoeft, die niet (direct) wordt(en) vergoed door de verzekeringsmaatschappij.

 

Veel voorkomend zijn:

 1. Antibioticum. Voor de behandeling van een (ernstige) infectie.

 2. Totale parenterale voeding, bevat de nodige bouwstoffen, vetten en mineralen. Het wordt gegeven via een centrale lijn (in een ader). Dit is noodzakelijk indien patiënten geen voeding mogen krijgen via de normale weg (spijsverteringskanaal).

 3. Eiwitrijke voeding, zoals Ensure en Complan. Voor het genezingsproces heeft het lichaam voldoende voedingsstoffen nodig en is het aan te bevelen om extra eiwitten toe te voegen aan de normale (sonde)voeding.

 4. Tracheacanule, een buisje dat via de hals in de luchtpijp wordt ingebracht. Bij langdurige beademing is deze noodzakelijk. De stembanden worden niet beschadigd, dus kan de patiënt normaal praten als hij/zij van de beademing is. Als de slikfunctie goed is kan de patiënt ook voeding via de mond krijgen.

 5. Dialyselijn, een ‘slangetje’ in een ader (in de hals, onder het sleutelbeen of in de lies) dat wordt geplaatst teneinde de nieren tijdelijk te ondersteunen.

 

Overplaatsing

Bij overplaatsing naar een gewone verpleegafdeling wordt u hiervan op de hoogte gebracht. Een enkele keer kan het voorkomen dat een patiënt onverwachts wordt overgeplaatst.

 

Nazorg

Het komt weleens voor dat patiënten en/of begeleiders behoefte hebben aan een gesprek na opname op de Intensive Care. U kunt dan een afspraak maken voor een (evaluatie)- gesprek met de intensivist.

 

Vragen

Indien u nog vragen heeft, stel ze dan gerust aan een verpleegkundige of een arts.

 

Contactgegevens Intensive Care

Academisch Ziekenhuis
Flustraat 1, Paramaribo
Telefoon 442222