Kaakchirurgie
Artikelindex
Kaakchirurgie
Page 2
Page 3
Alle pagina's

Welkom op de webpagina van de afdeling Kaakchirurgie.

De kaakchirurgie houdt zich als specialisatie bezig met de chirurgie van het aangezicht, mond, onder- en bovenkaak.
Dat betekent dat er operaties worden verricht ter behandeling van ontstekingen, traumata aan de onder- en bovenkaak, jukbeen complex, oogkas en neusbeen. Ook hoofd/hals oncologische ingrepen worden verricht in multidisciplinaire band.

Voorgeschiedenis


Drs. R. Orna
De Kaakchirurgie in Suriname heeft zijn oorsprong in de jaren tachtig gehad; daarvoor was de discipline Orthopedie belast met urgente kaakchirurgische ingrepen.
De eerste kaakchirurg is Drs. R.F. Orna die vanaf 1 mei 1987 t/m heden verbonden is aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Er zijn soms kaakchirurgische missies uit Nederland.Met name de Vrije Universiteit van Amsterdam vaardigt reeds 25 jaar kaakchirurgen af naar Suriname, op aanvraag, indien er daartoe behoefte bestaat.


Poliklinische werkwijze

Kaakchirurgie behoort tot de topklinische zorg en wordt binnen al haar mogelijkheden met de ondersteuning van apparatuur en ‘know how’ uitgeoefend in het AZP.Hoofd van de afdeling
mond – en kaakchirurgie is Drs. R.F. Orna.

De polikliniek Kaakchirurgie is tijdelijk gevestigd op de begane grond van het nieuwe poliklinisch gebouw. Het is te bereiken via de hoofdingang van het AZP.Poliklinische afspraken dienen bij voorkeur vooraf te geschieden. Dit kan via de balie van de afdeling Chirurgie of telefonisch. Voor spoedgevallen is er wel altijd ruimte. De afspraken worden gemaakt tussen
09.00u – 12.00u en wel op de Maandag, Dinsdag, Woensdag en Vrijdag.Rekening dient te worden gehouden da vanwege andere spoedgevallen de wachttijden wel kunnen uitlopen. Hiervoor alvast uw begrip gevraagd.Verwijzingen naar de Kaakchirurg kunnen geschieden door de tandarts, andere specialist of door de huisarts. Er wordt dan opnieuw informatie (anamnese) ingewonnen bij de patient en een lichamelijk onderzoek kan hierna volgen. Eventueel worden nieuwe of aanvullende onderzoeken gevraagd.

Voor een electieve operatie plaatsvindt zal uitvoerig informatie worden vertsrekt ten aanzien van het nut van de operatie en de eventuele gevolgen bij het niet-opereren. De mogelijke complicaties worden ook voorgehouden.