Academisch Ziekenhuis Paramaribo
Academisch Ziekenhuis Paramaribo Academisch Ziekenhuis Paramaribo Academisch Ziekenhuis Paramaribo Academisch Ziekenhuis Paramaribo
Operaties in het SEC

Cataract (staar) en lensimplantatie chirurgie

Per jaar worden in het Suriname Eye Centre ongeveer 4000 cataract (staar) operaties verricht. Tijdens deze operatie, die meestal in dagbehandeling en onder plaatselijke verdoving gebeurt, wordt de eigen troebele lens verwijderd en vervangen door een kunststof lens.

Diabetische Netvliesafwijkingen (Diabetische retinopathie):

Zowel bij Diabetes Mellitus type II (ouderdoms Diabetes Mellitus) als type I (Diabetes Mellitus op jonge leeftijd) komen vaak afwijkingen aan het netvlies voor. Door een goede regulering van de suikerziekte kunnen onherstelbare beschadigingen van het netvlies voorkomen of vertraagd worden en kan de ernst van de afwijkingen verminderd worden. Om blindheid te voorkomen moeten deze afwijkingen soms met een speciale LASER behandeld worden. In vergevorderde gevallen is een netvliesoperatie soms nodig. Deze operaties kunnen sinds 2007 ook in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo uitgevoerd worden.

Glaucoom

Glaucoom is een oogziekte die zich kenmerkt door onherstelbare beschadiging van de oogzenuw die meestal het gevolg is van een te hoge oogdruk. Door de beschadigingen van de oogzenuw ontstaan blinde vlekken die steeds groter worden. De zieke wordt meestal behandeld met druppels en/of tabletten, maar indien deze onvoldoende helpen of voor de patiënt te veel bijwerkingen hebben kan een operatie nodig zijn. Bij deze operatie zijn twee technieken mogelijk.

Strabisme (Scheelzien):

Bij scheelzien (Strabisme) staat een van de ogen naar de neus, naar buiten, naar boven of naar beneden. Soms is scheelzien het gevolg van het feit dat de ogen niet goed kunnen bewegen. Hierbij kan ook dubbelzien ontstaan. Scheelzien kan cosmetisch storend zijn. Patiënten die op oudere leeftijd scheelzien ontwikkelen hebben vaak last van dubbelzien en soms ook van hoofdpijn. Bij scheelzien op kinderleeftijd is dit zelden het geval. Indien scheelzien op kinderleeftijd niet vóór het zesde levensjaar wordt behandeld kan dit leiden tot een “lui oog”. Dit betekent dat een van beide ogen niet goed leert kijken.
Een operatie voor scheelzien kan op alle leeftijden nodig zijn. Bij kinderen is het doel meestal het behoud van de samenwerking tussen beide ogen en het voorkomen van een lui oog. Bij volwassenen is de operatie meestal bedoeld om de klachten te verminderen. Ook om cosmetische redenen kan een operatie (op alle leeftijden) nodig zijn.

Pterygium (“gro meti”)

Een pterygium is een plooi van het bindvlies die vanuit de ooghoek over het hoornvlies heen groeit. De plooi krijgt daarbij de vorm van een langwerpig driehoekig vleugeltje. Hoewel de precieze oorzaak niet bekend is denkt men dat blootstelling aan ultraviolette lichtstralen een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van deze afwijking. Patiënten hebben vaak last van roodheid, tranen en een zanderig gevoel in het oog. Indien de plooi over de pupil heen groeit, kan het tot slecht zien leiden. Met behulp van een operatie onder plaatselijke verdoving kan de plooi verwijderd worden waarbij een transplantaat van het bindvlies van de patiënt in de plaats van de plooi wordt geplaatst.

Vitreoretinale chirurgie

Het Suriname Eye Centre staat bekend om haar deskundigheid en vakbekwaamheid op dit gebied van de oogheelkunde waarbij bepaalde afwijkingen van het netvlies en/of het glasvocht worden behandeld middels een vitrectomie. Jaarlijks worden ongeveer 250 van deze operaties verricht.