Orthopedie
Artikelindex
Orthopedie
Page 2
Page 3
Page 4
Alle pagina's

Welkom op de website van de discipline orthopedie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Orthopedie, is een chirurgische subspecialisme dat zich bezighoudt met afwijkingen van beenderen, spieren en gewrichten. Ons werkgebied bevat letsels en aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat.

De orthopedie heeft ook raakvlakken met andere disciplines zoals de fysiotherapie, revalidatie, neurologie en reumatologie. Op deze website kunt u informatie vinden over de orthopedie en haar werkwijze, evenals de bereikbaarheid en andere achtergrondinformatie.

Indien u vragen en/of aanbevelingen heeft, kunt u dit kenbaar maken aan onze medewerkers.

Drs. V. Bihariesingh
Orthopedisch Chirurg
Hoofd discipline Orthopedie

Patiëntenstroom poliklinieken

Met een jaarlijkse patiëntenstroom van 16.000 bezoekers biedt de afdeling Orthopedie een ruim behandelingspakket voor klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.

De grootste stroom aan patiënten die door de Orthopedie worden geholpen zijn

  • Slachtoffers van verkeersongevallen
  • Reumatische aandoeningen
  • Allerhande peesontstekingen
  • Knie – en heupoperaties en vervanging van deze gewrichten.

 Ook aangeboren afwijkingen aan de wervelkolom of ledematen worden hier behandeld. De afdeling Orthopedie beschikt over 6 specialisten die zowel s’morgens, tussen 07.00u – 15.00u, en s’middags vanaf 17.00u om hun consulten draaien.

In het hiernavolgende schema vindt u de specialisten en hun spreekuren:

 

Drs. J. Ooft
spreekuren s’morgens
Maandag – Woensdag – Vrijdag
spreekuren s’middags
Maandag - Donderdag
Drs. V. Biharising
Hoofd discipline
Orthopedie
spreekuren s’morgens
Maandag – Donderdag – Vrijdag
spreekuren s’middags
Maandag - Dinsdag
Drs. K. Marhé spreekuren s’morgens
Maandag – Dinsdag – Donderdag
spreekuren s’middags
Dinsdag - Woensdag
Drs. T.F.S Cheung spreekuren s’morgens
Dinsdag – Woensdag –Donderdag
spreekuren s’middags
Woensdag – VrijdagOpname en aanmelding

In het beddenhuis worden onze patiënten momenteel opgenomen op de 3e of 5e etage, en die onder 12 jaar op de Kinderafdeling. Onze operaties omvatten voor 50% fracturen (botbreuken). Aanmelding geschiedt via huisarts, specialist of rechtsreeks. Voor meer informatie over de aanmeldingsprocedure bent u terecht bij de opname administratie/ meldpunt.

Wervelkolomchirurgie

Bij de wervelkolomchirurgie wordt er zoal gebruik gemaakt van pedikelschroeven en ander materiaal dat essentieel is voor de uitvoering van deze grote ingrepen.

 Knie – en heuparthroplatieken ("kunstknieën" en "kunstheupen")

Synoniemen: knie- en heupvervangingsoperaties,De ontwikkeling van de arthroplastieken die bedoeld zijn om versleten, aangetaste, dan wel gebroken gewrichten te vervangen, zijn pas de laatste 50 jaar goed tot ontwikkeling gekomen en wel hand in hand met de moderne technologie. Er kwamen nieuwe metaallegeringen de niet irriteerden binnen het menselijk lichaam en nieuwe slijtvaste plasticsoorten tezamen met geavanceerde kunstharen. Deze en ook de geneeskundige ontwikkelingen op het gebied van antibiotica stelden pioniers in staat de benodigde prothesen te ontwikkelen, die door de diverse medische technologische firma's verder werden vervolmaakt. Door de toenemende vergrijzing van de bevolkingen, vooral in de westerse landen en het toenemen van de welvaartspeil met daarmee samenhang de wens van optimale "quality of life", kan men zich de grote vlucht voorstellen die het gebruik van deze kunstgewrichten heeft genomen.

Arthroscopieën

Met het meegaan met de hedendaagse internationale ontwikkelingen is deze discipline nu in staat gesteld met minimale invasie in te grijpen aan de knieën thans ook aan de schouder.Arthroscopieën is ook bekend als "kijkoperatie" van een gewricht. Het laten plaatsen van een prothese heeft zo zijn voor- en nadelen:

Voordelen:
De onmiddellijke opheffing van de bestaande pijnklachten en functieherstel tot vaak 100%.

Nadelen:
Revisie-ingreep, die veel ingewikkelder zijn dan de oorspronkelijke ingreep, worden soms nodig geacht, gezien het feit dat een prothese slechts een levensduur heeft die tussen 15 – 20 jaar ligt.