Fysiotherapie
Artikelindex
Fysiotherapie
Page 2
Page 3
Alle pagina's

U en fysiotherapie

Bewegen lijkt vanzelfsprekend. Het goed functioneren van het lichaam is voor veel mensen heel gewoon. Maar niet voor iedereen. Bewegen kan ook vervelend zijn. Vaak kunnen klachten van gewrichten en spieren uitstekend worden behandeld. Dat is het specialisme van een fysiotherapeut.
De fysiotherapeut is er voor iedereen. Deze pagina is bedoeld als eerste kennismaking:


Welkom bij de fysiotherapeut!


Fysiotherapie: een introductie


Er wordt al eeuwen fysiotherapie toegepast. Bijvoorbeeld in de vorm van oefeningen of massage. Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt of behandelt stoornissen in houding en/of beweging. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook klachten van het zenuwstelsel, bloedvaten, longen en/of hart kunnen worden behandeld.
De klachten waarmee de patiënten bij de fysiotherapeut komen zijn zeer verschillend: pijn, krachtsvermindering, ademhalingsproblemen, zwellingen en/of beperkingen in het bewegen.

De aandoeningen kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, het werk, na ziekte of gewoon door ouder worden.
De fysiotherapie investeert al jaren in professionaliteit en verbetering van de dienstverlening. Die ontwikkeling is nog steeds in volle gang. Centraal staat uw belang: nu en in de toekomst!!

De behandeling

De fysiotherapeut oefent zijn beroep uit in een praktijk, bij mensen thuis of in een instelling zoals hier in het Academisch Ziekenhuis en het Revalidatiecentrum.
Het voordeel van behandeling in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum is dat er hier meerdere specialismen aanwezig zijn.

Een behandeling duurt ongeveer een half uur. Tijdens de eerste afspraak brengt de fysiotherapeut alle klachten in kaart. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Al tijdens het eerste bezoek kan hiermee worden begonnen. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht en de ernst daarvan. Indien noodzakelijk neemt de fysiotherapeut contact op met de huisarts of specialist. Bijvoorbeeld om extra informatie te krijgen of als er complicaties zijn.

De fysiotherapeut geeft u ook tips om het opnieuw opkomen van de klachten te voorkomen. Deze preventie is ook een middel om de kosten van de gezondheidszorg te beperken.